Help mee speeltuinen toegankelijk te maken voor ieder kind

Laat kinderen met een handicap niet alleen spelen

Wat Ysra het liefste doet, is samen spelen. ‘Ja tuurlijk’, zou je zeggen, maar voor Ysra is dat niet zo vanzelfsprekend. Ze heeft ernstige meervoudige beperkingen, hierdoor zit ze in een rolstoel en kan ze haar handen niet goed gebruiken.Ze heeft veel hulp nodig, iemand die haar handen en voeten is. Daardoor is het voor Ysra niet gemakkelijk om met andere kinderen in contact te komen.

Als ze naar de speeltuin gaat, moet haar moeder altijd mee. Ze neemt dan bijvoorbeeld een bal mee zodat Ysra contact kan maken met de andere kinderen. Want haar moeder weet: ’Samen spelen is ongelooflijk belangrijk voor Ysra. Ze hoort er dan bij’. Ysra zou heel graag meer zelf kunnen in de speeltuin, maar met haar rolstoel kan ze niet over het losse zand rijden. En de speeltoestellen zijn niet geschikt voor kinderen als Ysra, ze kan er niet op.

Oplossingen

Helaas is dat zo 9 van de 10 speelplekken in ons land. Terwijl er genoeg oplossingen zijn om een speeltuin geschikt te maken voor álle kinderen. Denk bijvoorbeeld aan verharde paden die langs de speeltoestellen lopen, waar je met je rolstoel overheen kunt rijden. En dan op een draaimolen kunt! Of een vogelnestschommel om in te liggen als je niet rechtop kunt zitten. Daarin is ruimte voor twee, dat maakt het nog leuker! Of een zandbakje op palen waar je zittend bij kan. En voor kinderen die niet goed kunnen zien of met een verstandelijke beperking zijn er bordjes die ‘vertellen’ wat er te doen is. Een hek om de speeltuin zorgt voor veiligheid voor kinderen die geen gevaren zien. Let dan wel op dat het toegangspoortje breed genoeg is en iedereen het zelf open kan doen. Kortom, geen enkel kind zou alleen hoeven spelen!

Het Gehandicapte Kind

Het Gehandicapte Kind komt al 70 jaar op voor kinderen met een handicap. De stichting zorgt ervoor zorgen dat kinderen met en zonder handicap sámen opgroeien, op school, de sportclub en in de speeltuin. Daar is veel geld voor nodig. Dankzij de steun van donateurs is het mogelijk om speeltuinen aan te passen zodat álle kinderen daar sámen kunnen spelen. Want alleen spelen maakt eenzaam. Dat is niet alleen verdrietig maar ook schadelijk voor de ontwikkeling. De gevolgen zijn groot en bepalend voor de rest van hun leven. Zo wordt de kloof tussen hen en de wereld om hen heen steeds groter. En worden zij al van jongs af aan op een zijspoor gezet. Voor veel kinderen met een beperking is eenzaamheid de grootste handicap.

Help jij mee?

\Met het geld dat jij inzamelt voor de Madurodam Marathon geef jij kinderen als Ysra de kans om samen te spelen. Met €10.000 kunnen we een speeltuin aanpassen zodat alle kinderen er welkom zijn. Dus loop mee met de Madurodam Marathon en schakel al je vrienden en familieleden in. Samen zorgen we ervoor dat ieder kind erbij hoort!

Meer weten over het project 'Samen Spelen van het Gehandicapte Kind? Je leest er hier alle over.

Schrijf je in!