Kinderen halen 53.200 euro op voor goede doel tijdens eerste editie Madurodam Marathon

04-12-2018 | 10:30

Den Haag, 7 oktober 2018 – Bijn 250 deelnemers die vandaag aan de start verschenen van de Madurodam Marathon hebben een sportieve wereldprestatie neergezet: samen haalden zij maar liefst 53.200 euro op voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Het was voor het eerst dat Madurodam – in navolging van wereldsteden als New York, Amsterdam en Rotterdam – haar eigen stadsmarathon organiseerde. Maar wel op een manier die past bij de Haagse topattractie: voor en door kinderen, voor iedereen toegankelijk en als sponsorloop voor het goede doel.

In totaal zamelden de 247 deelnemers, van wie het merendeel kinderen met én zonder handicap, 26.600 euro in. Madurodam, dat zelf jaarlijks haar opbrengsten doneert aan goede doelen voor kinderen (circa 600.000 tot 700.000 euro per jaar), maakte eerder al bekend het eindbedrag te verdubbelen. Het ingezamelde geld komt ten goede aan het project ‘Samen naar School’ van de NSGK. Door dit project krijgen gehandicapte kinderen ook de keuze voor onderwijs op een reguliere school. Ieder jaar zijn er namelijk ruim 10.000 kinderen die geen toegang hebben tot onderwijs vanwege hun handicap. Dankzij de inzamelacties van de Madurodam Marathon-deelnemers kunnen er maar liefst 3 nieuwe schoolklassen gerealiseerd worden.

Henk-Willem Laan, directeur van de NSGK, is trots op het behaalde resultaat: “Mijn kind heeft een handicap en ik had nooit gedacht dat ik met hem mee kon doen aan een hardloopwedstrijd. Laat staan aan een marathon! De Madurodam Marathon geeft kinderen én hun ouders de kans om dit samen te beleven.”

Finishen met heel Nederland aan je voeten

Na een warming-up onder leiding van niemand minder dan paralympisch kampioen Marlou van Rhijn gaf Minister Sander Dekker onder luide aanmoediging van honderden supporters stipt om 14:00 uur het eerste startschot. Het parcours van 1,69 kilometer (de officiële 42 kilometer van een marathon, maar dan in Madurodams oorspronkelijke schaal 1:25) leidde de deelnemers langs iconische plekken, waaronder de Dam in Amsterdam, het Haagse Vredespaleis, luchthaven Schiphol en zelfs Holle Bolle Gijs uit de Efteling.

Onder de deelnemers bevond zich ook singer-songwriter Douwe Bob, die samen met zijn mede-NSGK-ambassadeur Merijn (13) zijn beste beentje voor zette.

Douwe Bob: “Er zijn duizenden kinderen met een handicap die geen onderwijs krijgen. Met dit project krijgen zij de kans om gewoon naar school te gaan. Het is mooi om te zien wat dit voor deze kinderen en hun ouders betekent. Dat gun ik deze kids.”

Het onmogelijke mogelijk maken

De Madurodam Marathon is niet alleen leuk om mee te doen, maar helpt vooral andere kinderen. Het is één van de evenementen die Madurodam jaarlijks organiseert om jongeren in staat te stellen verbinding te maken met een ander, en er voor anderen te zijn.

Joris van Dijk, directeur van Madurodam: “Deze kindermarathon maakt voor vele kinderen het onmogelijke mogelijk. Noteer daarom 6 oktober 2019 alvast in je agenda: de eerste zondag van oktober staat van nu af aan in het teken van de Madurodam Marathon. Zodat nog meer kinderen met en zonder een beperking hun eerste marathon kunnen meemaken.”